Tips inför det nya placeringsåret 2021

8 jan, 2021

År 2020 är slut och ännu en gång har vi fått erfara hur oberäknelig världen kan vara. Vad har vi lärt oss av året som gått och hur kan vi agera 2021?

För oss som sparar och investerar var det framförallt diversifiering som gav stabilitet samt vårt beteende som gav oss extra avkastning.

Låt oss ta två exempel.

  • Person 1, som investerade i en vanlig svensk räntefond hos traditionell bank den 1 januari när allt var ”som vanligt”. Men som sedan sålde i slutet av mars när det blev stökigt, personen förlorade mellan 8 – 12 %. Dessutom uteblev likviditeten och flera svenska räntefonder stängdes tillfälligt och kunderna kunde ej ta ut sitt kapital.
  • Person 2, som istället följde våra tips och råd och 1 januari började investera hos oss fick +4 % i värdeökning år 2020. Detta tack vare att personen ”satt still i båten” när det blåste som allra värst och investerade mer istället för att sälja av.

Så skillnad i beteende kan göra stor skillnad. Detta har vi verkligen fått erfara under just 2020: Utöver smart rationellt beteende så har diversifiering och riskspridning stor betydelse när det handlar om att få kapitalet växa

Och ni som investerat genom oss på ARR har varit otroligt duktiga på detta! Ni har lyssnat på våra uppmaningar om att ”sitta stilla i båten” när räntemarknaderna föll, och tagit till er att det troligen var bättre att investera mer snarare än att ta ut och sälja av. Summerar vi året så har vi nettoinsättningar på +15 % jämfört med 2019, vilket vi verkligen är tacksamma över.

Ett år av finansiell kris är över och vi tillsammans mer lyckades hålla huvudet kallt och agera därefter – teamwork!

Vi på ARR vill tacka dig för att vi fått hjälpa till att låta ditt kapital växa under 2020. Tack för förtroendet helt enkelt. Och det är just förtroende som är A och O när det handlar om att förvalta någons pengar. Detta är vi otroligt stolta över att ha förtjänat från så många, tack ännu en gång!

Nu väntar ett spännande 2021. Låt oss nu göra det bästa av detta år. Om vi blickar framåt och tittar på 2021 så anar vi ett visst hopp i luften. Nu inledningsvis så ser vi en ström av leveranser av vaccin i flera delar av världen vilket inger positivitet.

Och de flesta av oss längtar till ett mer normalt och friare liv. Men ska man försöka se något positivt vad vi lärt oss av denna period så är det ett mer hållbart rese- och konsumtionsbeteende. Detta är en nödvändig omställning som måste göras men som nu skyndades på av pandemin.

Vad tror vi då om ekonomin 2021? Nya stödpaket kommer att ge vissa typer av obligationer fortsatt skjuts, vilket innebär att det kommer bli viktigare med s k ”Bondpicking”, att välja rätt obligationer. Sedan är de mer långsiktiga effekterna av pandemin svåra att sia om. Om vi slutar att tro vad som kommer hända under 2021 och istället låter oss göra det vi kan, och är bra på:

  • Investera: Ska ditt kapital växa långsiktigt bör du investera ditt kapital.
  • Kom igång: Vi inleder med att erbjuda en kostnadsfri portföljanalys där du får input på ditt befintliga kapital.
  • Diversifiera: Att investera brett och sprida riskerna ordentligt ger en högre förväntad avkastning för samma risk.
  • Långsiktighet och Avkastning: Det kommer att gå upp på sikt. Det kommer att gå ner ibland. Så försök att tänka långsiktigt så ökar du chanserna till avkastning.

Låter det svårt? Inte alls! Om du börjar med nummer 2 så hjälper vi till med resten : )

2021 – nu hjälps vi åt tillsammans!
/Team – ARR


Vill du veta mer eller hitta rätt upplägg för dig?

Boka förutsättningslöst kostnadsfri analys med Jens
Kostnadsfri analys